„Писац-гост, читалац-домаћин“ је пројекат који смо школске 2018/2019 године започели дружењем са Јасминком Петровић, а заокружили са Љубивојем Ршумовићем у циљу приближавања различите врсте литерарних радова деци, буђења љубави и свести о значају књиге.

 

 

 

Тематски  рад

„Добро дрво“ је перформанс, адаптација књиге на модерном језику позоришта. Настао је процесним театарским радом у којем су деца са наставницима проучавала живот природе и живот у себи. Деца првог разреда су са наставницима изводила 4 пута овај перформанс за млађе госте у „Нашој бајци“.

 

 

 

„Музеј знаменитих Срба“ је пројекат започет проучавањем Срба који су задужили наш народ својом великом и храбром енергијом, а заокружен је перформансом имерсивног концепта: деца свих узраста су узела учешћа у плесном, хорском и перформерском изразу и истовременом радњом представили су жив музеј кроз који је публици било могуће слободно да се креће и самостално бира свој перцептивни садржај.

 

„Византијски плес“ је плесни перформанс деце првог разреда произашао из рада са децом кроз радионице савременог плеса. У овом перформативном интермецу, сходно византијској префињености и нежности деца су плесала са белим калама под плавим светлом. Перформанс је извођен у „Нашој бајци“ и ДКЦ –у.

 

 

„Шешири“ је перформанс на енглеском језику који је настао као завршни облик процеса у којем су деца проучавала моду старог Београда и значај шешира за лепоту и статус нашег старог града. Кроз покрет и реч на енглеском језику, као и уз огроман шешир као реквизит, деца су се изразила заједно са својом наставницом енглеског језика у префињеној дамској лепоти. Наступали су у библиотеци „Бранко Миљковић“.

 

Сајам књига је својеврсна перформерска манифестација која је отворена плесним перформансом. На овој манифестацији гости су били у прилици да купе књиге, цитате и постере за бомбоне, као и да уживају у великом броју инсталација од којих је једна огромна заједничка аутобиографска књига све деце боравка.

 

 

„Бела чар“ је пројекат који је обухватио многобројне едукативне, театарске, ликовне и плесне радионице које су добиле свој завршни облик у инсталацијама, филму, плесном имерсивном перформансу и две различите представе истог концепта. Пројекат је трајао око поле године, а учествовала су деца свих узраста. Тема пројекта је била књига. Пројекат је због свог обима прерастао у фестивал на којем су приказивани:

 

„Тајна слова“ – различити перформанси истог концепта који истражују космизам речи и књиге у покрету, речи и сценографији. Деца првог разреда учествовала су у „Нашој бајци“ и у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“.

 

 

 

„4 плесне собе“ је имерсивни плесни перформанс у којем девојчице плешу кроз цео спрат мењајући просторију у свакој нумери са унапред утврђеним плесним сценаријом и архитектуром, а отворен је за публику да га посматра из свих могућих перцептивних углова. Перформанс су извеле девојчице трећег разреда у „Нашој бајци“.

 

 

 

„Чаплин на нашим лицима“ је краткометражни неми филм у којем су деца инспирисана Чарли Чаплином креирала свој црно – бели свет смеха истовремено смејући се сами себи. Деца другог разреда глуме у овом филму, а филм је извођен у „Нашој бајци“ и у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“.

 

 

 

Пројекат „Руке“.  У оквиру „ Дечије недеље“ на Звездари која је ове године имала тему „Моји пријатељи свих генерација“ изведен је пројекат „Руке“ који је обухватио ликовне радове, инсталације и перформанс уз експериментални филм. У пројекту су учествовала деца свих узраста и родитељи – добровољци који су кроз различите процесе и облике уметничког израза стигли у исту емоцију заједништва. Перформанс и изложбени радови изведени су у библиотеци „ Бранко Миљковић“